Met u zoeken naar doel voor opbrengsten uit zonnepark

09 januari 2023

Waaraan worden de opbrengsten van Zonnepark Noordbroek besteed? Daarover gaan we graag in gesprek met de omgeving (inwoners en maatschappelijke organisaties). Daarom organiseren we op 2 februari 2023 hierover een bijeenkomst vanaf 19.30 uur in MFC De Noordsuythoeve in Noordbroek.

Met u zoeken naar doel voor opbrengsten uit Zonnepark Noordbroek
Aan welke doelen in Noordbroek en omgeving worden de opbrengsten van Zonnepark Noordbroek besteed? Daarover gaan wij als initiatiefnemers van het zonnepark graag met u (inwoners en maatschappelijke organisaties) in gesprek. Daarom organiseren we hierover een bijeenkomst op:

  • 2 februari 2023.
  • Tijd: inloop vanaf 19.00 uur, start bijeenkomst 19.30 uur.
  • Locatie: MFC De Noordsuythoeve, Schoolstraat 2, Noordbroek.

Iedereen die hierover wil meedenken, is welkom op deze bijeenkomst.

Twee langjarige geldstromen uit zonnepark
Als het zonnepark er komt, komen er twee langjarige geldstromen beschikbaar voor de omgeving. Als initiatiefnemers van het zonnepark - de familie Ten Have uit Noordbroek, coöperatie Duurzaam Menterwolde, Bronnen VanOns en Pure Energie – bespreken we graag samen met de omgeving waaraan dit geld wordt besteed. Het gaat om deze twee geldstromen:

  1. 50 procent lokaal eigendom
    Duurzaam Menterwolde wordt eigenaar van 50 procent van het zonnepark en beschikt daarmee ook over 50 procent van de opbrengsten. De coöperatie bespreekt graag samen met Noordbroek en omgeving waaraan deze opbrengsten worden besteed. Om hoeveel geld dit gaat, kunnen we nog niet precies zeggen. Maar een reële indicatie is dat het gaat om enkele tienduizenden euro’s per jaar, zolang het zonnepark er staat (circa 25 jaar).

  2. Omgevingsfonds
    Daarnaast komt er een omgevingsfonds dat wordt gevuld met een deel van de opbrengsten van het gehele zonnepark. De bijdrage daaraan is 0.50 euro per MWh, voor 15 jaar lang. Ter indicatie: als het zonnepark in een jaar 50.000 MWh opwekt, wordt er dat jaar 25.000 euro bijgedragen aan het omgevingsfonds. De gemeente zegt dergelijke fondsen zelf te willen beheren, maar wat ons betreft overleggen de omgeving, gemeente en wij waaraan dit omgevingsfonds wordt besteed.

Het zonnepark is er nog niet
Wat hierbij wel belangrijk is, is dat dit geld pas beschikbaar is als het zonnepark er staat. Tot nu toe wil de gemeente Midden-Groningen daar nog geen medewerking aan verlenen, maar zoals gezegd in de nieuwsbrief van 14 september: we blijven ons hiervoor inzetten. Het zou wel kunnen dat de gemeente het beleid voor zonneparken op termijn aanvult met afspraken over lokaal eigendom en participatie. Die actie is althans opgenomen in de begroting van de gemeente die in november 2022 is vastgesteld. Of, wanneer en hoe dat beleid op dit onderdeel wordt aangevuld, is ons onbekend. Wij vinden Zonnepark Noordbroek in elk geval een goed voorbeeld waar het lokaal eigendom is gegarandeerd en waarin de omgeving op meerdere manieren in heeft kunnen én kan participeren. Daarom blijven we proberen dit zonnepark te realiseren en lijkt het ons goed om alvast met de omgeving te bespreken waar de toekomstige opbrengsten uit het zonnepark het beste aan kunnen worden besteed.

Mogelijk idee: bijdragen aan minder aardgas verbruiken
We weten nog niet precies hoe, maar we denken dat deze twee geldstromen bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om vooral mensen thuis te helpen minder of geen aardgas meer te verbruiken. Of en hoe deze geldstromen daarbij zouden kunnen helpen, bespreken we dus graag met inwoners en maatschappelijke organisaties. Dat idee lichten we hieronder nader toe, maar we staan ook zeker open voor andere ideeën om de opbrengsten aan te besteden.

Met Zonnepark Noordbroek minder aardgas verbruiken?
In de nieuwsbrief van 14 september 2022 zeiden we het al: de aardgasproblematiek die de familie Ten Have en de andere initiatiefnemers via dit zonnepark willen helpen oplossen, is alleen maar groter geworden. Veel mensen kunnen door de hoge energieprijzen niet of nauwelijks nog hun energierekening betalen. Minder en liefst geen aardgas verbruiken is één van de belangrijkste oplossingen om dit probleem – zeker op de lange termijn – echt op te lossen. Maar dat is niet makkelijk, zeker niet voor mensen thuis. Wij denken dat de twee geldstromen uit Zonnepark Noordbroek woningeigenaren en huurders kan helpen minder of geen aardgas te verbruiken waardoor hun energierekening weer betaalbaar wordt en hun huis mogelijk ook nog comfortabeler.

Relatie tussen zonnepark en minder aardgas
Er is sinds het begin van het initiatief in 2019 een relatie tussen het zonnepark en minder aardgas verbruiken. De familie Ten Have kwam met het idee voor het zonnepark, omdat elektriciteit opgewekt met de zon eraan bijdraagt dat er minder aardgas hoeft te worden gebruikt. Dat is voor de familie erg belangrijk, omdat deze zelf schade heeft opgelopen door de aardbevingen. Dit zonnepark alléén lost de aardgasproblematiek natuurlijk niet op, maar is wel weer een puzzelstukje dat wordt gelegd om uiteindelijk tot de oplossing te komen: een duurzame toekomst zonder aardgas. Daar zet Duurzaam Menterwolde zich als lokale energiecoöperatie ook al jaren voor in.

Mensen hebben hulp nodig
Maar thuis minder aardgas verbruiken is voor veel mensen niet makkelijk. Dat blijkt ook uit een enquête die de gemeente heeft uitgevoerd voor de Transitievisie Warmte. Veel mensen geven aan hiervoor financiële steun nodig te hebben en advies wat de beste oplossing is voor hun woning. Woningen isoleren en andere bronnen van warmte zijn belangrijke oplossingen om afscheid te kunnen nemen van aardgas, maar het is voor veel mensen lastig dat helemaal zelf te regelen.